29. travnja 2011. - Skupština KUD-a "Sv. Juraj" Zagorje Ogulinsko


U petak 29. travnja 2011. u prostorijama KUD-a "Sv. Juraj" Zagorje Ogulinsko održana je redovna godišnja skupština, na kojoj je podnijeto izvješće o radu, blagajničko i izvješće nadzornog odbora.

Aktivnosti i obveze članova KUD-a u 2010. godini započele su ranije nego inače jer već 16. siječnja 2010. Etno imanje posjećuje grupa turista najavljena u organizaciji Hotela Frankopan.

Obilazak i razgledavanje Etno kuće i imanja nastavlja se i idućih mjeseci sve do kasne jeseni, u petnaestak posjeta različitih grupa od školske djece, umirovljenika, gastro grupe, članova sportskih udruga pa sve do turista iz Francuske, Kanade i Amerike imanje je posjetilo preko 500 posjetitelja.

Svi oni bili stari ili mladi iz Zagorja su otišli puni dojmova počašćeni domaćim kapljicama izvornim specijalitetima i ispraćeni izvornom pjesmom. Ovo su tek počeci promoviranja Zagorja kao turističke destinacije preko KUD-a i etno kuće, ne sumnjamo da će ova kotlina koja je očarala sve koji su njome prošli, probuditi radoznalost u onima koji su o Zagorju, njegovim jezerima, ljepotama o ljudima i običajima slušali te ih povesti putem netaknute prirode.

Nakon dvije godine mirovanja (zbog otvaranja etno kuće i snimanja CD) nastavlja se tradicija održavanja koncerta povodom Valentinova. Koncert pod nazivom "Evo mene među cure dvije.." održan je u punoj sportskoj dvorani u Ogulinu. Pored članova KUD- a "Sv. Juraj" koji se predstavio sa svim svojim sekcijama dječjom, tamburaškom, folklornom i izvornom nastupali su i gosti KUD Vinčica Belajske Poljice i KUD Stari Grad Lukovac.

Redovna prošlogodišnja skupština održana je 10. travnja 2010. na skupštini je podneseno izvješće:

- o radu društva
- blagajnički izvještaj
- izvještaj nadzornog odbora

Sva izvješća su jednoglasno prihvaćena a u nazočnosti mnogih gostiju i uzvanika uručena su priznanja Hrvatskog sabora kulture za višegodišnji rad:

- Bertović Ivan
- Bertović Marina
- Francetić Zlatko
- Padjen Mišel
- Puškarić Joso
- Salopek Zdravko

Dječja skupina osim nastupa na koncertu može se pohvaliti i odličnim nastupom na Županijskoj smotri dječjeg folklora u Karlovcu 23. svibnja 2010. Tamburaška sekcija mlađi i stariji tamburaši pratili su nastupe svih sekcija KUD-a i samostalno nastupali na raznim prigodama u mjestu i Gradu.

Folklorna i izvorna skupina uz praćenje raznih kulturnih i vjerskih manifestacija proslava dana grada, promocija knjige, Advent u Ogulinu itd. nastupala je na smotri izvornog folklora u Ogulinu te u Hercegovini u Gabeli na kulturnoj manifestaciji "Jel Gabele gdje je nekad bila". Tri dana gostovanja u Hercegovini članovi KUD-a iskoristili su za kupanje ali i za odlazak u Međugorje i obilazak brda ukazanja Majke Božje.

Muška pjevačka skupina po prvi put je samostalno nastupila na smotri muških pjevačkih skupina u Ivaniću 13. studenog 2010. te dobila odlične ocjene stručnog žirija.Citiramo: "Svi članovi KUD-a "Sv.Juraj" iz Zagorja Ogulinskog mogu s razlogom biti ponosni na svoje muške pjevače, na njihovo odlično držanje i još bolje pjevanje. Oni pak trebaju biti ponosni na svoje počimatelje koji su obojica bili vrlo uvjerljivi i sigurni. Njih dvojica baš su u pravom smislu riječi "vodili" pjesme te poticali ostale pjevače na složno, lijepo i izražajno muško pjevanje".

I u 2010. marljivi članovi KUD-a pored već spomenutog predano su se uključivali u organizaciju proslave Sv.Roka na Liščevki, dolazak Sv.Nikole, pratili proslavu Adventa u Ogulinu, dočekali i pozdravili boravak biskupa Dr. Mile Bogovića u Zagorju, prikazali niz običaja na etno imanju i dr.

U vrijeme kad nije bilo nastupa održavale su se probe, nastavilo se sa školom sviranja postavljena je i nova koreografija (Baranja) koja će uz već postavljene Liku, Ražanac, Međimurje i Hrvatsko Zagorje još više obogatiti nastupe folklorne skupine.

Povećanjem broja članova javlja se potreba za povećanjem broja nošnji koje se stalno dopunjavaju kao i instrumenti pa je pored ostalog repariran i treći bas za čiji je popravak izdvojeno 5.000,00 kn, koje će sigurno biti višestruko vraćeni kroz užitak i zadovoljstvo mladih tamburaša.

Sve ove aktivnosti i sve veća brojnost mladih članova i starijih generacija svjetla su budućnost KUD-a "Sv. Juraj" Zagorje.

Tekst: Zdravko Bertović
Foto i web obrada: InfoStudio