Rujan 2009. – Aktivnosti u rujnu

Požega 6. 9. 2009.

6. rujna 2009. odlazimo na glazbeni festival ''Zlatne žice Slavonije'' u Požegu.
Zadnji dan festivala, održava se smotra na kojoj smo mi bili jedini predstavnici Karlovačke županije. To je ustvari nagrada i priznanje društvu za odličan nastup na županijskoj smotri izvornog folklora u Ogulinu.
U sklopu smotre, bio je organiziran i izbor najljepše snaše i cure, na kojem nas je predstavljala naša članica Sanja Puškarić.


Posjet novinara 9. 9. 2009.

Boraveći u Karlovačkoj županiji, skupina novinara iz Slovenije, Slovačke, Japana, Španjolske, Njemačke, Italije, Amerike i Engleske, njih 22, posjetilo je 9.9.2009. g. etno kuću u Zagorju Ogulinskom. Tom su im prilikom članovi KUD-a ''Sv. Juraj'' prezentirali život na selu u prošlom stoljeću, uz prikaz – kiseljenja zelja (kupusa), pukanje i obrada lana, izrada drvene šindre, obrada konoplje na trlici i tukači, klepanje kose i košnja trave, predenje vune, pletenje košara od šiba i iz drugih detalja koji su činili svakodnevicu naših djedova.
Pored članova KUD-a, gostima se predstavilo i obiteljsko gospodarstvo Ivana Puškarića iz Zagorja koje je prezentiralo proizvodnju meda i predstavilo desetak proizvoda od pčela.
Goste smo dočekali domaćom šljivovicom, orahnjačom, masnicom i raznim drugim domaćim slasticama, a ispratili ih pjesmom i plesom mlađih članova KUD-a Sv. Juraj Zagorje.

 

Promocija cd-a (nosača zvuka)

U sklopu proslave Dana Grada i Župe sv. Križa, 13. rujna 2009. održala se svečana promocija cd-a ''Sv. Jurju kliknimo sada''. Izdavanje cd-a s 31 naslovom plod je dugogodišnjeg rada članova kud-a, uz stručnu pomoć etnologije gđe. Nikoline Luketić i etnomuzikologa gosp. Joška Ćalete. Kako bi se dočarala raskoš i očuvala tradicijska glazba Zagorskog kraja, na cd je uvršteno mnoštvo različitih pjesama i napjeva. Najbolje se uvjeriti u to slušajući pjesme s cd-a koji se može nabaviti preko članova KUD-a.

Vani Francetić