10. travnja 2010. – KUD "Sv. Juraj" proslavio punoljetnost

Kulturno umjetničko društvo "Sv. Juraj" Zagorje Ogulinsko održalo redovnu godišnju skupštinu i proslavilo 18 godina aktivnog djelovanja.

KUD "Sv. Juraj" proslavio punoljetnost
Zamjenik gradonačelnika Vladimir Kubelka


Hrvatski sabor kulture dodijelio je diplome nekolicini članova KUD-a Sv. Juraj za 10 godina uspješnog rada, širenja i razvijanja kulturno umjetničkog amaterizma i hrvatske kulture.

Diplome su dobili Ivan Bertović, tajnik Hrvatske bratske zajednice, Odsjek 2001 "Frankopan" i članu Upravnog odbora Društva Sv. Juraj, Marina Bertović r. Grdić, Zlatko Francetić, Joso Puškarić, Mišel Padjen i Zdravko Salopek, zamjenik predsjednika Hrvatske bratske zajednice, Odsjek 2001 "Frankopan" i tajnika Društva Sv. Juraj.

Na redovnoj izvještajnoj skupštini ispred Grada Ogulina kao gosti bili su zamjenici gradonačelnika gospoda Vladimir Kubelka i Siniša Ljubojević, te gosp. Milan Sabljak predsjednik Gradskog vijeća.

U etno kućama, dočekali su i ispratili mnoge posjetitelje iz Hrvatske, Amerike, Italije, Japana, Njemačke, Slovenije, Španjolske itd. Dvadesetak gostiju počastili su domaćom rakijom i neizostavnom masnicom, te prikazali običaje kiseljenja zelja, izrade drvenih oblica za pokrivanje kuća, pletenje košara, tkanje, košnju trave i sl. Goste su oduševljavali izvornim pjesmama i plesom.

Jesenas je KUD "Sv. Juraj" posjetila ekipa TV Nove sa petnaestak snimatelja i tv izvjestitelja koji su snimali prezentaciju i ponudu, te su ih domaćini počastili ručkom i pićem.

KUD "Sv.  Juraj" proslavio punoljetnost


U svom sastavu KUD ima mlade članove koji garantiraju nastavak rada Društva. Jedanaestero djece pod vodstvom prof. Georgija Caribrodskog i Ane Radočaj Brozović, uče školu sviranja i uspješno prate dječju folklornu grupu pod vodstvom Vani Francetić. Nastupili su na županijskoj smotri folklora u Karlovcu, na dječjoj smotri u Lukovdolu i gostovali su u Draganićima, gdje su i noćili i učvrstili prijateljstva i suradnju dvaju društava.

U lipnju je KUD nastupio na županijskoj smotri izvornog folklora u Ogulinu. Prikazali su reviju svečanih nošnji, te je izvorna grupa uz pratnju mladih tamburaša izvela odličan nastup. To je Društvu donijelo čast da Karlovačku županiju predstavljaju nastupom u Požegi gdje je Društvo na izboru najljepše snahe predstavljala Sanja Puškarić.

Uz stručnu pomoć gospođe Nikoline Luketić i gosp. Joška Ćalete, te veliko zalaganje članova, KUD je u prošloj godini uspio snimiti nosač zvuka (CD) "Sv. Jurju kliknimo sada" sa tradicijskom glazbom i plesom Zagorskog kraja. Za Dan Župe i Grada, CD s 31-om pjesmom s popratnom knjižicom darivali su u Hotelu Frankopanu svim nazočnim gostima na promociji.

Za blagdan Jurjeve na Kolišću (prostor ispred župne crkve Sv. Jurja) KUD je organizirao ugostiteljsku uslugu okrijepe hodočasnika. Na blagdanu proslave Sv. Roka na Lišćevki, KUD je sudjelovao kao suorganizator u ugostiteljskim uslugama i održavanju starih sportskih igara između sva tri mjesna odbora župe Zagorje (Ribarići, Desmerice i Zagorje).

KUD "Sv.  Juraj" proslavio punoljetnost
KUD Sv. Juraj može se pohvaliti s mladošću

Predsjednik Društva, Zdravko Bertović, već tradicionalno organizira, za sva tri mjesna odbora, dolazak sv. Nikole u kočijama na Kolišće što predstavlja veliki događaj za djecu predškolskog i školskog uzrasta prva četiri razreda, te štićenike doma za stare i nemoćne na području zagorske župe.

Na kraju 2009.-te, KUD je sudjelovao na Adventu u Ogulinu gdje su vrijedne članice sekcije rukotvorina učestvovale na izložbi i sudjelovale u prodaji na adventskom sajmu sa raznim suvenirima i domaćim rukotvorinama.

KUD "Sv. Juraj" Zagorje Ogulinsko, upućuje veliku zahvalu na razumijevanju i potpori županu gosp. Ivanu Vučiću, gradonačelniku gosp. Nikoli Magdiću s njegovim suradnicima te svim sponzorima i simpatizerima bez čije pomoći KUD ne bi bio to što jest. (ip)