MUŠKA NARODNA NOŠNJA

Osnovni dijelovi muške narodne nošnje su platnena košulja i gaće, ječerma, opanci, čarape i škriljak.

Košulja i gaće izrađeni su od pamučnog ili lanenog platna. Ječerma - dulji prsluk bez rukava, izrađen je od modrog sukna. Opanci su izrađeni od deblje goveđe kože crne boje, a čarape su ispletene od domaće vene bijele boje. Škriljak - šešir izrađen od crnog pusta sa širokim obrubom čiji je temeljni dio obrubljen crvenom trakom, po kojoj se može vezati trobojnica.

Muška košulja
Muška košulja

Vunene čarape
Vunene čarape

Škriljak
Škriljak
Muška svečana nošnja
Muška svečana nošnja
Par u svečanoj nošnji (vjenčanje)
Par u svečanoj nošnji (vjenčanje)
 

 

ŽENSKA NARODNA NOŠNJA

Ženska nošnja u osnovi je trodijelna i sastoji se od košuljka, kambrika - suknje sa poramenicama u obliku prslučić zaslona - pregače, untorka - podsuknje. Uz osnovno ruho nosi se tkanica - pojas, pletene čarape, a kao obuća opanci. Košulja i kambrik izrađeni su iz tanjeg pamučnog platna, a untorak os domaćeg platna. Zaslon je izrađen od unjetne svile ili pamučnog materijala. Tkanica je izrađena od domaće predene i obojane vune, a čarape su pletene ili končane. Opanci su izrađeni od deblje goveđe kože, crne boje. Uz ovu varijantu ženske nošnje postoji i varijanta pod nazivom mrčina izrađena iz vunenog tvorničkog materijala, ali i iz domaćeg tkanog materijala i kitlja - istog kroja kao i mrčina ali izrađena iz štampanog pamučnog materijala.

Kao ukras nosile su se oko vrata štruke, uglavnom crvene boje. U načinu češljanja i opreme oglavlja, sve su žene kosu plele u pletenice i smatale u pundžu na zatiljku, te je prekrivale pamučnim ili svilenim rupcima.

Kambrik (mrčina)
Kambrik (mrčina)

Rubac
Rubac

Košuljac
Košuljac
Opanci
Opanci
Ženska svečana nošnja
Ženska svečana nošnja
Par u radnoj nošnji
Par u radnoj nošnji