Nastupi i ostale aktivnosti u 2015. godini

 


Dječja smotra folklora

10. svibnja 2015. održana je Dječja smotra folklora u Karlovcu. Pod vodstvom Vani Francetić dječja sekcija je izvela splet plesova i dobila dobre kritike ocjenjivačkog suda, čime je potvrđen rezultat napornog rada.

Izvorna smotra folklora „Igra kolo“

Prvi vikend u lipnju 2015. članovi izvorne sekcije nastupaju na 19. smotri izvornog folklora „Igra kolo“ u Ogulinu gdje stručna komisija za nastup daje pozitivne kritike. U sklopu smotre održana je i revija nošnji na kojoj su naše društvo predstavljali Franje Puškarić i Iva Vuković.

Posvetilo u Budaševu

U rujnu smo sudjelovali na proslavi Posvećenja župne crkve bl. Alojzija Stepinca u Budaševu kraj Siska. Nakon mimohoda i blagoslova u župnoj crkvi uslijedili su nastupi za koje su svim društvima uručene zahvalnice. Po završetku programa sudionici su se okupili na zajedničkoj večeri i zabavi uz živu glazbu.

Karlovačka smotra izvornog folklora

18. listopada 2015. u domu OSRH „Zrinski“ u Karlovcu, izvorna sekcija, uključujući i tamburaše, predstavila se na 56. Karlovačkoj smotri izvornog folklora. Na poziv ZOAKD-a, gostovali smo na smotri a zajedno sa još četrnaest drugih društava a ujedno i sudjelovali u humanitarnoj akciji „Pomozimo Sari“.

Dan grada Ogulina – običaj kiseljenja zelja

Na festivalu Zelja i meda 13. rujna 2015. proslavu Dana grada Ogulina svojim nastupom uveličali su naši članovi izvorne i sekcije rukotvorina. Kroz pjesmu i igrokaz dočarali su tradicionalni način kiseljenja zelja. Goste su počastili domaćom zagorskom rakijom a vrijedne članice KUD-a pripremile su i domaću masnicu sa škralupom.

Proslava sv. Roka na Liščevki

Osim na uređenju okoliša, objekata i sportskih terena, KUD svake godine sudjeluje i u organizaciji proslave Sv. Roka na Liščevki. Misnim slavljem pred kapelicom započeta je proslava na koju su i ove godine došli mnogi hodočasnici iz naše ali i iz susjednih župa. Ostatak dana protekao je takmičenjem u starim sportovima između mjesnih odbora Zagorje, Ribarići i Desmerice, odigravanjem utakmice debeli i mršavi te izvlačenjem bogate tombole.

Sveti Nikola na Kolišću

U suradnji sa MO Ribarići, Desmerice i Zagorje, KUD je organizirao i dolazak svetog Nikole na Kolišće u Zagorje. Na brzim konjima i sigurnim kolima stigao je u pratnji Krampusa kako bi obradovao mališane župe Zagorje. Kolišće prepuno djece i roditelja s radošću je dočekalo sv. Nikolu a on je iz svoje bogate torbe pronašao za svakoga ponešto. Ovo predbožićno vrijeme uveličala su i djeca pjesmom i plesom kojim su dočekali svetog Nikolu.Matea Bertović